Recipes

Posted on Monday, December 01, 2008 by Zinnirah Makiko

Assalamualaikum wbt..

Resepi utk hari ni..sy nk kongsi dgn rkn2, makanan yg penah sy makan kat sebuah restoran ala2 thai di Petaling Jaya, Rak Thai (Love Thai) xsilap sy nama restoran tu. Mmg sedap masakan tu..dberi nama Lakne Pattaya. So sy cuba tnya kt sorg kwn sy yg berasal dr Thailand cmne nk masak. Sy dah cuba buat, mmg sedap.. Jom kita cuba mencuba…
Bahan2:

  • 200gm isi ayam dipotong dadu
  • 1 biji bawang besar merah dihiris
  • 8 biji cili padi
  • 2 helai daun limau purut dihiris
  • 4 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu teh serbuk stok ayam
  • 2 biji limau kasturi- ambil jusnya
  • gula secukp rasa

Cara nak masak..mula2 rebus isi ayam hingga masak, angkat tos airnya. Pastu campur isi ayam dgn bawang merah, cili padi dan daun limau purut. Sesudah tu, letakkan gula dan serbuk stok ayam, gaul hgga rata. Masukkan pula sos tiram, gaul sebati. Last skali perah jus limau kasturi, gaul hgga rata…
Haa..ni la rupenye..

Lakne

Lakne ni bley mkn mcmtu je xpun mkn ngn nasi putih..mmg sedapp!! Dan menu ni ssuai utk sape2 yg nak berdiet.. slmt mencuba!

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Posted on Saturday, November 29, 2008 by Zinnirah Makiko

Assalamualaikum wbt..

Utk pertama kalinya, sy ingin berkongsi satu resepi yg agak enak sy rasa, kerabu perut ala songkhla.. Penah makan masa pulang ke kampung halaman mama sy di Yala,Thailand..masakan ala thai mmg sedap..sy pun nk cuba buat..tp masa xmgizinkn lg..heheee..

Jom ikuti cara nk buat kerabu perut ala songkhla ni..

Bahan2:

  • 100gram perut yg dihiris nipis
  • 3 biji bawang merah yg dihiris halus
  • 3 biji cili merah yg dihiris halus
  • 1 biji limau nipis
  • 1 sudu teh sos ikan
  • 1 sudu teh lada sulah
  • garam secukup rasa

Cara nk buat pun agk senang…mula2 rebus perut yg dihiris halus tu hingga lembut and then toskan. Campur bawang merah, cili, sos ikan dan lada sulah. Pastu perah limau nipis dan letak garam scukup rasa. Last skali gaul sebati..

kerabu1

Haa..senang je kan..rasanye pn sedap..rugi xcuba..

So..selamat mencuba!!

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s