Activity

Posted on March 22, 2009 by Miss Zinnirah

~Malacca Trip~

Alhamdulillah sepanjang cuti hari minggu yg lepas, aku serta beberapa org sahabat ke negeri Melaka bersejarah utk menyempurnakan jemputan perkahwinan Kak Suhaila dan pasangannya. Kak Suhaila adalah antara salah sorg team Ukhwah dan utk pertama kalinya kami berjumpa dan bertemu  mata dgn beliau. Kami bertolak ke sana pada jam 6ptg, hari sabtu. Kak Shida mencadangkan kami bermalam di rumah neneknya kat Sg. Siput. Aku teruja bila berada di rumah nenek…rumah yg comel dan makanan tradisional yg enak menarik hatiku. Antara makanan yg dihidangkn oleh nenek mlm tu adalah sambal petai, masak lemak petai, ikan masin, cencaluk dan stu lg aku xbrapa pasti apa namanya, yg pasti kata nenek makanan tu dibuat dgn bunga buah durian…mmg sedapp! Sampai skrg aku masih teringat kat masakan nenek. Rugi plak rasanya xamik gamba hidangan malam tu..heee. InsyaAllah ada masa boleh buat sndiri kat rumah ni.. 😀

  picture-008      picture-014-copy1

 

  Rumah nenek yg comeL 🙂                     Kenangan bersama nenek..  

         picture-015     picture-012

 Pokok betik dan durian kat sebelah umah nenek..

 

Keesokan paginya, kami bergerak ke rumah pengantin. Tapi sebelum ke sana, kami ke pantai dan membeli belah ckit di Melaka Sentral. Dah lama tak ke pantai, rasa seronok je….hilang skejap masalah yg ada kat kepala ni. Betul juga kata org, sebagai pelajar apa salahnya berjalan di tempat org…tenangkan fikiran, bersantai2 sekali sekala.. barulah senang hati.  Sempat juga kami beli makanan tradisional org Melaka kat tepi jalan. Aku beli cencaluk, keropok dan ikan masin..cencaluk antara makanan favourite aku.

picture-022-copy     picture-025-copy

Di pantai yg indah…melihat dan mentafsir keindahan alam..

picture-024-copy     picture-026

Tempat kami beli makanan tradisional org Melaka..bantal kekabu pun ade 😀 

 

Selepas membeli belah, kami terus ke rumah pengantin…meriah juga majlis Kak Su ni, yg paling best bila makan la…heee. Makanan kat majlis kahwin mmg selalu sedap, lagi2 bila perut rasa lapar. Banyak juga kami makan kat majlis kawin Kak Su. Bila dah abis makan, kami berposing la plak dgn Kak Su… Tapi kami xboleh lama2 kat situ, nak cepat2 balik.  Dlm pkul 2ptg kami bertolak pulang. Alhamdulillah segala yg dirancangkn berjalan dgn baik…moga masih ada kesempatan utk aku berjalan, melihat dan mentafsir ciptaanNya yg begitu indah ini.. 🙂

picture-029-copy

Bergambar kenangan bersama pengantin baru, Kak Suhaila…moga bahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat hendaknya bersama suami tercinta.. Selamat Pengantin Baru.. 🙂

WaLLahu a’Lam….       

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Posted on Wednesday, January 14, 2009 by Zinnirah Makiko

~”SAVE GAZA”!! ~

Bismillahirrahmanirrahim…

 “Segala puji bagi Allah yang memiliki apa yang di langit dan di bumi dan bagiNya pula segala puji di akhirat. Dan Dialah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui.”      (Saba’ ayat 1)

Assalamualaikum wbt..

Segala puji bg Allah yg mnciptakn seluruh alam.. Selawat dan salam ke atas baginda Rasulullah SAW..kaum kerabat serta sahabat2 baginda..

Alhamdulillah..aku masih diberi nikmat iman dan Islam olehNya. Jua nikmat hidup yg tenang dan damai di bumi Allah yg maha luas ini. Pernah jg terfikir bagaimana rasanya kalau aku berada di Palestin di saat ini. Mumkin aku sedang berperang dgn hati dan jiwaku sndri disebabkan kezaliman dan kekejaman Israel laknatullah. Malah mumkin jg aku sprti kanak2 dan remaja2 di sana yg tdk berpeluang utk meneruskn pengajian sprti kita di sini, tapi sedang bergolak dgn peperangan…hanya menunggu masa utk dihapuskn. Pernah jg aku bayangkan aku sdg melontar batu2 kpd Zionist dan melontarkn kata2 cela pd mereka yg tdk punya sifat insaniah. Sedangkan mereka menggunakn snjata2 canggih yg mampu menghapuskn aku dan kluargaku dlm sekelip mata. Ahh..sungguh jauh imaginasiku waktu ini. Mana kan tidaknya, umat Islam di sana sdg bergolak dgn perang sedangkn aku di sini bersenang lenang dgn kenikmatan duniawi. Klu aku diberi peluang utk menghapuskan Israel laknatullah itu, aku snggup! Namun apa dayaku..

Bila mengenangkan semua tu, hatiku jadi sedih, sayu, marah, sakit hati…1000 perasaan mnjadi satu waktu ini. Mampukah aku utk menahan rasa jikalau keadaan sprti ini terus berlarutan..tiada pnghujungnya…

Ya Allah…aku hanya mampu berdoa dan meminta padaMu..selamatkan umat Islam di Palestin, berikan mereka kekuatan utk menghadapi musuh yg kejam itu, jika mereka mati, matikanlah mereka dlm keadaan syahid di jalanMu.. Ya Allah, kau hapuskan Israel laknatullah..berikan mereka balasan yg setimpal di atas apa yg mereka perbuat pda umat Islam di Palestin…ameeenn ya Rabbal a’lamin…

***********************************************

 Pada hari sabtu yg lepas, aku brsama kakak2 sahabat Ukhwah dan Nisa’ pergi ke stadium Melawati kat Shah Alam di mana berlangsungnya Rapat Umum “Save Gaza”.  Pada mulanya, aku nk ikut sahabat2 ke tmpt “Himpunan Mahasiswa Membantah kezaliman Zionist di Gaza” pd hari jumaat tapi sayangnya, aku ade kelas pagi dan exam ptg jumaat tu. So malam tu aku contact Kak Shida, slh sorg kakak Ukhwah tanya dia nk pergi ke x ke Shah Alam. Mulanya agak kecewa sbb kak Shida kata xtaw lg nk pergi ke x. So aku xwat persediaan ape2 pun. Tghmlm tu, kak Shida inform, ktanya nk pergi ke Shah Alam tp pagi pkul 8 tu dia kna pergi program kat Bangi dlu. So aku ikut je la kak Shida ke Bangi pagi esoknya. Jadi ari sabtu tu, ade dua program la aku ikut.

Kami sampai kat stadium Melawati dlm pkul 11.45pgi. kami ingtkn dah abis program tu, rupa2nya smpat lagi dgr talk dr 2 org wakil, ABIM dan PAS. Stadium tu agak sesak sbb ramai sgt yg datang. Ya Allah..masa tu rasa dah ade kat Palestin! Semua yg hadir tu pelbagai gaya…dgn kain rentang kat ats kpala nya, kat lengan, kat pinggang..ade yg bwa sepanduk, bendera Palestine dan mcm2 lg..semangat btul! Agak sedih jgk sbb aku xde prsediaan ape2…tp xpe la, yg pnting smangat mmbara. Laungan takbir dan kata2 semangat bergema dlm stadium, Allahuakbar!,  Khaibar..khaibar..khaibar ya yahuud! Jaishu Muhammad, saufa ya’ud!!

Aku dgn kakak2 ni plak duduk di bahagian depan belah tepi, bergetar jiwa kami sbb speaker dkt je dgn kami… Bertambah semangat bila takbir dilaungkan…Allahuakbar!!

Alahmdulillah…sgalanya berjalan dgn baik. Sumbangan dr org yg hadir hari tu mmg mnakjubkan. Rapat Umum selesai kira2 jam 1.15 tghari, sblum slesai ade demo menghina Israel dgn mngoyakkn gamba2 dorg..ade yg baling kasut dan sbgainya. Kami smpat jg bergambar sblm menruskn misi yg sterusnya. Satu pngalaman yg berharga ku rasakan bila mana bersama2 brpuluh2 ribu manusia utk membantah kezaliman Israel laknatullah. Moga apa yg kami lakukan mndapat barakah dariNya…dan sama2 la kita berdoa utk umat Islam di Palestin, moga mereka diberi kekuatan utk mnghadapi Zionist laknatullah….ameenn…

  GAZA                               

Dari kiri…kak Shida, kak Zan, kak Zaf, Zinnirah, kak Wani, dan Ifa..ikut serta bergamba satu famili yg dtg ke rapat umum. Perkataan SAVE PALESTINE kami dpt dari sahabat  ikhwan dr  Ukhwah jg..

WaLLahu a’Lam…

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Posted on Tuesday, January 13, 2009 by Zinnirah Makiko

~Sambutan 2 Muharam 1430H.. ~

Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum wbt..

Terlebih dahulu aku nak minta maaf pd sahabiah yg dah beberapa kali minta update kisah sambutan awal tahun hijrah yg aku adakan pd 2 Muharam lepas. Masa smakin mncemburuiku pda sem ni, so dengan tergesa2 nya aku update blog aku kali ni. Pada kisah yg lalu, aku dah pun mnceritakan smbutan Maal Hijrah pada 1 Muharam, kali ini aku nak cerita smbutan pada 2 Muharam yg lalu.

Alhamdulillah segalanya berlangsung dgn penuh keceriaan antra kami berlima, aku, kk Zaf, Durah, Syaza dan termasuk sorang foreigner student dari Maldive, aku pggil dia Naza. Aku agak rapat dgnnya. Apa yg menariknya, sahabat dri Maldive ni bawa buah tangan msa datang ke rumahku. Tak sangka plak Naza bwa mkanan tradisional Maldive, jadi bertambah la menu kami pd malam trsebut.

****************************************

Seusai solat mghrib, aku terus memulakan kerja2 memasak kat dapur hostelku. Mula2 agak lama brfkir nk masak ape tuk jamuan mkn mlm tu. Akhirnya timbul la idea nk masak meehun sup sbb barang2 kat dapur pun xbyk sgt…so aku masak yg pling ringkas dan mudah je. Selesai masak, aku rehat2 smbil mngadap laptop aku yg sntiasa online. Mulala jari-jemari aku ni menaip ape yg ptut utk mnjmput sahabiah dtg ke rumah mlm tu. Dlm 9.30mlm dorang sampai tapi Naza smpai agk lewat sikit sbb hostel dia agak jauh.

Pda mlm tu, kami bca doa slamat sikit..pastu makan hidangn yg ade kt ats meja. Sambil2 tu kami discuss isu2 semasa smbil tgok tv…seronok sbb dah lama xjmput sahabat2 dtg ke rumah..mkn2, borak2 mcmtu. Msa tgh makan tu, Durah bg idea suh amik gambar menu2 mlm tu tuk dimuatkn dlm blog aku. So aku dgn senang hati, snap menu2 tu dgn handset aku. Tapi yg ruginye, xtrfikir pn nk amik gmbar kami mlm tu…ermmm…xpe la…

   DSC02649                                       

Ni kue tew goreng + nasi goreng yg kk zaf beli…xtaw la beli kt mne..hee Tpi yg pasti sedap bila mkn..agk pedas jgk. tapi skg dah xheran pun dgn pedas ..heee

 DSC02650

Ni plak meehun sup yg aku masak…dah nk habis makan baru amik gmbar,hihi…xpe2, yg pnting nmpak telur mata kerbau tu..heee. xtaw la sedap ke x…kna tnye dorg yg mkn. Klu aku mmg akn kta sedap la..of course sbb aku yg masak..hekhek ~angkt bakul sndri la plak~

  DSC02651

Haaa…ni yg pling menarik bg kami. Ni la mknan tradisional Maldive yg Naza bawa.Eceli Naza buat sndri kuih2 ni. Yg sbelah kiri tu namanya “Kaja” & another one, aku pn xtaw apa namanya..Naza kata “i don’t know what the name…i’ll ask my mom soon”..heee. Kaja tu mmg sedap wlupun agk bermpah & spicy. Rasanya mcm kerepek, kerepek ape ekk..ermmm..ntah la, tp mcm kerepek la rsnye.. cuma rsa rempah & pedas

Yg stu lg tu kami langsung xbley makan. 100% rempah dan rsanya pun lain mcm je. Tekak kami mmg xbley nk trima..heee. Sory Naza! But the important thing…thank u very2 much give it to us…wonderful food!  Thanx a lot Naza..

   DSC02652                              

And the last one…dadih yg Durah dan Syaza bawa. Katanya sorg sahabat bagi tpi dia xdtg plak..ermm xpe la. Ni la desert kami tuk mlm tu..tp xsure dadih perisa ape, sbb mkn sikit je..hee. Yg ni pun amik gmbar yg dah last skali..tggl setoek tu je..jdi la, msuk jgk dlm blog aku nie..

Alamak…air teh ngn nescafe lpe nk amik gmba nye..hihi xpe la, xtringt plak psl air. xkan makan xminum plak kan.. hee. Dah selesai kami makan2 tu mcm biasa la, masa tuk kemas2. Durah dan Syaza hantar Naza pulang seawal pkul 11mlm, sbb tkut nt Naza xbley nk masuk hostel dia plak. So trkontang kanting la aku kt dapur kemas2 ape yg ptut…hee

Terima kasih byk2 pada kalian yg sudi dtg ke rumah SC02 0401 ni..insyaAllah ade masa trluang bley buat lagi dinner mcmtu.

Uikss..dah pnjg rupnye brcerita. Ok la..masa utk lelapkn mata dah ni…oyasumi nasa e..

waLLahu a’Lam…

_______________________________________________________________________________________________________

Posted on Monday, December 29, 2008 by Zinnirah Makiko

~Salam Maal Hijrah 1430H..~

 

 maal hijrah

 Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum wbt..

Segala puji bg Allah yg menghidupkan dan mematikan..selawat dan salam ke atas junjungan besar , Nabi Muhammad SAW..kaum kerabat serta sahabat2 baginda..

Alhamdulillah..kita dah pun masuk ke tahun baru hijrah. Salam Maal Hijrah saya ucapkan pada semua umat islam di seluruh dunia.  Semoga amalan2 kita pada tahun lepas diterima olehNya serta diampunkan segala dosa yg kita telah lakukan secara sengaja atau pun tidak…insyaAllah. Moga tahun baru ni bertambah baik berbanding dgn tahun2 yg lepas serta makin bertambah ilmu dan amal kita hendaknya…insyaAllah..

Sempena Maal Hijrah ni juga..aku dan sahabat2 dgn tidak sengaja nye mengadakan usrah santai di rumah salah sorang sahabat. Sepatutnya kami pergi ke kosert seni Islam di USIM tp malangnya last minute cancel sbbnye YDP n9 mangkat smlm. Jadi utk tdk mmbuang masa kami seramai 8org berusrah scra santai. Kami menonton video debat antara Campbell dan Dr. Zakir Naik ttg Islam dan Christian. Memang seronok. Kami juga membincangkan isu2 agama dan semasa serta komen2 ttg debat dlm video tu sbg pengisian ketika dan selepas menonton video trsebut. Sebelum tu juga aku dan beberapa org sahabat mmbaca doa akhir dan awal tahun. Alhamdulillah..masa kami tak terbuang mcmtu je dgn adenye usrah santai sempena tahun baru Hijrah ni…

Moga2 akn ada lg usrah mcmni…insyaAllah..

A’laikum bittaufiq wannajah fiddunia wal akhirah..

waLLahu a’Lam..

8 thoughts on “Activity

  1. wahh..sapa melaka nah deh. dop ajok pung aku..huhu.sedaknyo make cincalok..dop beli ko kut aku etek 😀 teringat maso kloh dlu2..make budu rama2…sedak molek! hiiii

  2. sy org melaka..memang banyak makanan tradisional org melaka. tu baru sedikit yg saudari jumpa.
    bagus saudari ni..pergi ke tempat org bukan sekadar berjalan semata-mata tapi melihat dan mentafsir ciptaan Allah..semoga Allah berkati saudari. kasih sayangNYA tak akan pernah putus jika saudari senantiasa mengingatiNYA..insyaAllah

  3. salam…..kak fa wah….seronoknye g pantai…best siap dengan posing maut lagi….hehehe….makanan yg dicertikan y membuatkan perut saya bertambah lapar…dah lama xmakan makanan y nenek buat…rindunye…nnati blh kak fa buat utk saya ….hehehe

  4. Assalamualaikm wbt..
    apa khabar awk kt sne? sy sntiasa doakn awk sjhtera hndaknya.
    dah lama sy tak jenguk blog awk ni..bagus, brtmbah ruang best kt blog awk.
    ibu sy kirim slm banyak2..dia kata tak dpt call awk.
    hmm…sy kat sini brtmbah sibuk dgn tugasan..awk doakan sy dipermudahkn di tempat org ni ya.
    doa sy sentiasa mengiringi awk..wssalam

  5. salam tieha..jgn lupa 17 mei nanti. take note utk ceramah hari guru ya. harap sgt2 tieha dpt jadi penceramah. skrg susah nak cari pnceramah muda yg berkaliber..mohon balasan.

    • insyaAllah akn dipertimbangkn cikgu…
      sy pun tgh sibuk dgn tesis n esemen lg ni.sy akn contact ckgu nt klu da confirm..

  6. terima kasih berkongsi pengalamn saudari melalui emel. saya minta maaf sbb banyak sgt yg saya tanya pd saudari. teruskan perjuangan. jgn cepat mengalah, pandang ke hadapan. terima kasih sudi jd kawan dan sahabat saya 🙂 moga saudari sentiasa di bwh rahmah dan kasih sayangNya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s